PRIMARIA COMUNEI DRAGHICENI

Judetul Olt

PREZENTARE LOCALA

    Comuna Draghiceni, Judetul Olt, compusa din satele: Liiceni, Draghiceni si Grozavesti este asezata in partea de Est la 9 km de orasul Caracal si la Sud - Est 2.200 km de gara Grozavesti.
    Ca forma de relief terenul comunei este strabatut de la Vest la Est de doua vai si dealuri mai pronuntate: Valea Ruiului si Valea Salistei. Solul acestei comune este de doua categorii: in partea de Nord sol argilos, iar in partea de sud sol negru cu structura mijlocie, clima comunei este clima continentala. Satul Liiceni dateaza din anul 1540 fiind domn Mircea Ciobanu, satul de astazi poarta numele de Liiceni dupa numele lui Liiceanu Farcasanu baiatul lui Petre Farcasanu, nepotul lui Tudor Rosu Farcasanu, vornicul lui Patrascu cel Bun. Locul unde este asezat satul Liiceni a fost mosia data de Mihai Viteazu, vornicul lui Tudor Farcasanu ca semn de recunostinta pentru ajutorul ce i l-a dat cu populatia din satul Farcasele in luptele de la Stoienesti si Putinei.
    Biserica din satul Liiceni a posedat un lot de 5 ha teren arabil muncit de preotii comunei, iar prin H.C.M.308 a fost data in folosinta satului.
    La inceput populatia a fost mica circa 48 de familii, iar in 1907 deabia era de 90 de familii, iar in prezent numara 200 familii.
    Suprafata ce o detinea la inceput era de 96 ha, in 1907 aveau 299 ha, iar in prezent 471ha, din acest teren a intrat in anul 1956 in C.A.P. suprafata de 386 ha.
    Munca se facea de catre taranii din sat prin disma asa cum era obiceiul, mosierul lua doua parti si taranul o parte.
    Al doilea sat din componenta comunei Draghiceni este satul de resedinta era Draghiceni, fost sat de clacasi, locuitorii se vindeau cu pamant cu tot. Satul era asezat pe mosia boierului Statie Stoienescu.
    La inceput satul numara circa 46 de familii si munceau pe pamantul boierilor. Dupa 1864 dupa reforma agrara familiila s-au inmultit in jurul cifrei de 70, numarand astazi un numar de 220 familii. Cel de-al treilea sat al comunei Draghiceni, Grozavestii a luat fiinta in 1631dupa unele date ale boierilor Demetrie, de la infiintare 1631si pana la mutare 1859 satul a fost in vatra veche la punctul numit Cornet.
    Satul Grozavesti este asezat la apus de Caracal distanta de 10 km si la sud de statia C.F.R.Grozavesti la 1.500 km.
    In satul Grozavesti convietuiesc un numar de 228 familii.
    In prezent comuna Draghiceni numara un numar de 648 familii.
    Majoritatea tinerilor din comuna ocupa un loc de munca in orasul Caracal, fiind cel mai apropriat centru municipal al judetului Olt.
    Comuna dispune de o Scoala Generala cu clasele I-VIII din centrul comunei, de trei gradinte, toate functionand cu cadre didactice calificate.
    Pe raza comunei functioneaza un Cabinet Medical Individual, care asigura asistenta medicala atat pentru copii cat si pentru varstnici.
    In comuna pe langa Caminul Cultural mai functioneaza si o biblioteca, aceasta servind nevoile cititorilor de carte
    In prezent, pe raza comunei isi desfasoara activitatea si mai multi agenti economici, un atelier de confectii.
    Comuna poate fi considerata si un loc de pelerinaj, datorita bisericii din satul Liiceni "Adormirea Maicii Domnului" aceasta facand parte din monumentele istorice cu caracter religios.
    Administratia publica locala reprezentata prin domnul primar prof. Ion Paun si domnul viceprimar Murgu Nicolae, face eforturi deosebite pentru a asigura locuitorilor acestei comune cele rnai bune conditii de trai.